74HC595 Kaydırmalı Kaydediciler (Shift Register)

GENEL BAKIŞ
Bir sürü LED’i  kontrol etmek istediğimiz veya daha fazla Giriş / Çıkış pinine ihityaç duyduğumuz olmuştur. Bu konuda, size bunu yapmanıza izin verecek bir teknoloji hakkında bilmeniz gereken temel bilgileri anlatmaya çalışacağım. Buna kaydırma kaydı deniyor. Peki bu tam olarak nedir? Ne yararı vardır? Bunu nasıl kullanabilirim? Bunların hepsi, bu yazıda cevaplamaya çalışacağımız sorular.

Bir Kaydırmalı Kaydedici (shift register) Nedir?

İçeriğinin bitlerinin sola veya sağa kaydırılarak taşınmasına izin verecek şekilde tasarlanan kaydedicidir. Resmi aşağıdaki gibidir. SIPO (serial in-parallel out) tipi bir kaydedicidir.

karasimsek-2

 

Bacak pin isimleri değişik isimlendirilebiliyor. Ben her iki isimlendirme şekline örnek olsun diye 2 resim koyuyorum.

 

İlgili resim       hc595 ile ilgili görsel sonucu

Bu elektronik parça, Seri veri giriş pini yoluyla seri verileri kabul eder ve verilerin durumuna göre her bir çıkış kapısını ayarlar ve kaydedicideki verileri 8 bitlik çıkış pinlerine aynı anda yazar. Bunun için bir dahili kaydırma kaydedicisi ve kapıları kullanır. Kaydırmalı kaydedici, bir mikro denetleyiciye ek giriş veya çıkışların eklenmesine izin veren bir aygıttır.

15 nolu bacak ile 1~7 arasındaki ve 9 nolu bacaklar çıkış pinleridir.

DS pini, seri datanın alınacağı bacaktır. Çıkış pinlerine yazdıracağımız bilgiyi Bu bacaktan gelen verilere göre okuruz.

SH_CP ( veya SRCLK) , shift register clock palsi pinidir. Bu pindeki palsler her 0’dan 1 seviyesine çıkışta, 8 bitlik data registerdeki bitler 1 bit sağa doğru kaydırılır. Yani DS pinindeki o andaki bilgiyi registere kaydeder. Bunun için önce registerdeki veriyi 1 bit sağa kaydırır ve sonrada DS’nin o andaki durumunu (0 veya 1) data registerin ilk alanına (0. bit) koyar.

ST_CP (veya RCLK) , Storage Register Clock Pals pinidir. Bu pin her 0’dan 1 ‘e geldiğinde (yani bu pin tetiklendiğinde), 8 bitlik registere kaydedilmiş olan bilgileri çıkış pinlerine yazdırır. Yani DS pininden aldığımız ve 8 bitlik registere kaydettiğimiz bilgileri çıkış pinlerinde görürürüz. Bunu anlatan güzel animasyonu  rusça bir sitede buldum aşağıya koyuyorum, buradan daha net anlışılır.

MR ( veya SRCLR), Shift register clear pinidir. 8bitlik registerdeki tüm bilgilerin silinmesini sağlar. 1’den 0’a geçtiğinde aktif olur.

OE, Output Enable pinidir. Genelde GND’ye bağlanır. G/Ç pinlerini aktif veya pasif hale getirmek için kullanılır. bu pin GND ye bağlandığında, G/Ç pinleri kullanılabilir duruma müsait olur.

74hc595 gif

Birden fazla HC595 entegre kullanarak, daha çok sayıda çıkış kontrol edebiliriz. Daisy chain olarak adlandırılan bu bağlantı tipi için internette şu aşağıdaki resmi buldum. Bu tip bir bağlantı şekli ihtiyaca göre modifiye edilebilir.

chained 74 hc595 ile ilgili görsel sonucu

 

Blogda, HC595 entegre kullanılarak yapılmış olan güzel bir karaşimşek uygulaması var. Daha iyi pekiştirmek için bu konu da incelenebilir.

Umarım faydalı olmuştur…

Yorum bırakın