433 Mhz RF modül ve PT2262 Encoder / PT2272 Decoder ile DC Motor Kontrolü

RF modül olarak satın alıp kullanabileceğimiz modüllerin resmi aşağıdaki gibidir. Pahalı bir modül takımı değil, çeşitli internet sitelerinden alınabilir. Kullanımı ise oldukça basittir. İlave olarak tek yapılması gereken, modüller üzerinde boşta bırakılmış olan anten yuvalarına yaklaşık 10 cm lik tek damar bir kablo lehimlemek. Modüllerin İletişim mesafesini kendim henüz kontrol etmedim, ancak ürünü satan bir sitedeki açıklamasında açık alanda yaklaşık 150m iletim yapabildiği yazıyordu. İlk fırsatta test edeceğim.

433 mhz RF modül ile DC motor kontrol etme ile ilgili görsel sonucu

Aşağıdaki verici devresi, 4 kanal veriyi ( entegrenin A8,A9,A10,A11 pinlerindeki butonun durum bilgisi) RF modül vasıtası ile gönderir. Burada RF modül sadece entegreden aldığı veriyi gönderir, verinin kaç kanal vs. olduğuna bakmaz. Hangi verinin gönderileceği ve adresleme işini yapan PT2262 entegresidir.

Aynı şekilde yine sayfanın aşağısında gösterilen alıcı devresinde de, RF receiver modül tarafından alınan bilgiler PT2272 Decoder entegresine gönderiliyor, veriler entegre tarafından çözümleniyor ve eğer adres eşleştirmesi doğru ise ilgili dijital çıkışı aktif ediyor.

PT2262 datasheetine buradan ulaşabilirsiniz. PT2262_C16390

PT2272 datasheetine buradan ulaşabilirsiniz. PT2272

PT2262 Encoder Entegresi

PT2262

PT2262 entegresi bir encoder entegresidir. Araştırma sırasında gördüğüm kadarıyla 2 çeşidi var. Birinci çeşidi, RF modül ile tek başına da kullanılabilen çeşididir ve bizim bu konuda anlattığımız entegre budur. Diğer çeşidi ise IR sinyalleri göndermek için kullanılıyor, eğer IR kumandalardaki veriler ile ilgili çalışacaksanız bu entegreyi kullanmalısınız (piyasada satılırken PT2262-IR olarak satılıyor) .

A0-A5 pinleri sadece adresleme için kulanılabilir, buna ilaveten A6-A11 arasındaki pinler hem adresleme hem de dijital giriş olarak kullanılıyor. Aşağıdaki resimde pinlerin durumu gösterilmektedir. /TE pini (14 nolu pin – Transmission enabled) toprağa bağlandığında veya bir switch ile toprağa çekildiğinde entegrenin OUT pini (17 nolu pin) üzerinden veri çıkışı yapmasına izin verir. Ben devre üzerinde /TE pinini direkt olarak toprağa bağladım, dolayısıyla entegre her an veri üretmeye hazır.

pt2262

Eğer herhangi bir adresleme yapmayacaksak, adres pinlerini boş bırakıp, sadece dijital veri giriş pinlerini kullanarak da veri gönderebiliriz. Burada kritik olan nokta şudur; adres pinlerinin durumları (0 – 1 – veya boşta bırakıldığı durum) PT2262 ve alıcı devresindeki PT2272 entegrelerinin ikisinde de aynı olmalıdır. Ya her ikisinde de boş olacak, yada her ikisindeki aynı pinler 0 veya 1 olacak. Ben devre çiziminde, A0-A7 arasındaki pinlere bir adet dipswitch ilave ettim, ancak istenirse bu dipsiwtch de kullanılmayabilir, isteyen buraları boş bırakabilir.

PT2272 Decoder Entegresi

PT2272-L4
PT2272 Decoder entegresi

PT2272 entegresi bir decoder entegresidir. Araştırma sırasında gördüğüm kadarıyla bu entegrenin de 2 çeşidi var. entegre kodunun sonundaki L harfi (latch) kilit anlamında kullanılmış. Eğer bir çıkış aktif edilmiş ise o halde kalıyor demektir. Diğer tipinde ise M harfi kullanılmış (momentary) ve anlık çıkış sağlıyor demektir.

Yani;

  • L tipindeki entegrenin çıkışı aktif olduktan sonra, siz tekrar veri gönderene kadar o çıkış aktif oluyor.
  • M tipindeki entegrenin çıkışı ise siz verici devresindeki butona elinizi basılı tuttuğunuz sürece aktif olarak kalıyor. Siz elinizi butondan çekince, alıcı devredeki çıkış ta pasif oluyor.

L2-L4-L6-M6-M4 gibi sondaki sayılar ise, o entegredeki kullanılabilecek dijital çıkış sayısını belirtiyor. Satın alırken kaç kanal çıkış istiyorsanız ona göre almalısınız.

A0-A5 pinleri sadece adresleme için kulanılabilir, buna ilaveten dijital çıkış sayısına göre de A6-A11 arasındaki pinler hem adresleme hem de dijital giriş olarak kullanılıyor. Aşağıdaki resimde pinlerin durumu gösterilmektedir.VT pini (14 nolu pin – Valid Transmission), bir veri tam olarak alındığında 5v çıkış üretir. Buraya bir led bağlayarak verilerin düzgün alındığını görebiliriz veya bir veri alındığında bu çıkış vasıtasıyla bir iş yaptırabiliriz. Entegre blok diyagramı aşağıdaki resimde gösteriliyor.

pt2272

Eğer herhangi bir adresleme yapmayacaksak, adres pinlerini boş bırakıp, sadece dijital veri giriş pinlerini kullanarak da veri gönderebiliriz. Burada kritik olan nokta şudur; adres pinlerinin durumları (0 – 1 – veya boşta bırakıldığı durum) PT2262 ve alıcı devresindeki PT2272 entegrelerinin ikisinde de aynı olmalıdır.

433 Mhz Verici Devresi

Devreyi aşağıdaki gibi kurun, pil tasarrufu amacıyla ve daha da önemlisi entegrenin sadece veri gönderilmek için kullanıldığında enerjilenmesini istediğim için 18 nolu bacak olan VCC pinine diyotlar bağladım. Butonlardan herhangi birisine basıldığında, istediğim kanalı aktif ederken aynı zamanda entegreyi de enerjilendirmiş oluyorum. Bunun 2 avantajını gördüm;

  • Devreyi çalıştırmayacağım zamanlarda, entegrede enerji olmayacak ve boşuna enerji tüketmeyecek.
  • Butona basılmadığı sürece entegrede enerji olmadığı için, herhangi bir veri gönderilmesi durumu da ortaya çıkmayacak.
433-mhz-verici
433 Mhz RF Transmitter modül ve PT2262 Decoder entegre bağlantı şeması. 4 kanal verici. A0 ile A7 pinleri istenirse boşta da bırakılabilir. Eğer bu pinleri boşta bırakırsanız verici devresindeki PT2272 Encoder entegresininde aynı pinlerini boşta bırakmalısınız

devredeki butonları şu amaçla kullanmıştım

  • A11’e bağlı olan buton = motor1 ileri butonu,
  • A10’a bağlı olan buton = motor1 geri butonu,
  • A9’a bağlı olan buton = motor2 ileri butonu, (yada motor sağ dönüş)
  • A8’e bağlı olan buton = motor2 geri butonu, (yada motor sol dönüş)

Devrenin breadboard üzerindeki kurulmuş halini aşağıya koydum, görüldüğü gibi hiç de zor bir kurulumu yok. Bu arada deneme amaçlı olarak 2 adet buton kullandım.

IMG_20180123_201916[1]

verici devre (deneme için 2 kanal kullanıldı)

433 Mhz Alıcı Devresi

Aşağıdaki devre, Rf alıcı devresidir. Ben 4 kanal olarak çizdim devreyi. Devreyi kullanarak uzaktan kumandalı bir oyuncak araba yapmaya deneyeceğim, bu nedenle motorları sağ-sol ve ileri-geri olarak 2 ye ayırdım. Siz başka bir şekilde de kullanabilirsiniz. motor sürücü olarak L293D entegre kullandım. Devre Şemasının altındaki açıklamalara dikkat etmelisiniz, deneme aşamasında edindiğim tecrübeler bunlar ve dikkat edilmeli. Çıkış kanllarına bağlanan ledler çıkışlardan veri gelip gelmediğini gösteriyor. İsterseniz bu led ve 1 k lık dirençleri bağlamayabilirsiniz, size kalmış.

Yada eğer çıkışlarla motor kontrol etmeyecekseniz, L293D kullanmanıza da grek yok, mesela çıkışlara bir röle de bağlayabilirsiniz. Tabi röleleri de birer transistör ile sürmeyi unutmayın. Bu ayrı bir devre olduğu için burada bundan bahsetmeyeceğim.

433-mhz-alici
433 Mhz Receiver modül ve PT2272-M4 Encoder entegresi bağlantı şeması. A0 ile A7 pinleri istenirse boşta da bırakılabilir. Eğer bu pinleri boşta bırakırsanız verici devresindeki PT2262 Decoder entegresininde aynı pinlerini boşta bırakmalısınız

Aşağıda, breadboard üzerinde deneme devresi var. Oldukça basit bir devre. Yukarıda yazılı olanları ve devre çizimlerini eksiksiz uygularsanız devrenizin sorunsuz çalışması gerekiyor.

IMG_20171220_042426[1]

Alıcı devre

konu ile ilgili video aşağıdaki linktedir

umarım faydalı olmuştur…..

Birisi “433 Mhz RF modül ve PT2262 Encoder / PT2272 Decoder ile DC Motor Kontrolü” üzerinde düşündü

  1. Merhaba dostum sana bir teklifim var pt2262 ve pt 2272 4 kanallı 4km menzil rf ile 2 tane ayrı yönlerde dc motoru joystick ile kontrol etmek istiyorum bunu benim için yaparmısın ? yaparsanda ne kadara yaparsın?

    Beğen

Yorum bırakın