DC kontrol girişli Yarı İletken Röle(Solid State Röle – SSR) Yapımı

Bu devrenin yapımı paylaşmadan önce çok önemli birkaç uyarı yapmak istiyorum. Eğer bu devreyi yapacak olan kişilerin yeterli elektronik bilgisi yoksa ölümcül sonuçları olacak şekilde kendilerine zarar verebilirler.

Bu devre, sizi öldürebilecek bir şebeke gerilimine (220 V) bağlı olacaktır. Ne yaptığınızı bilmiyorsanız, bu devreyi kurmayın .

Devre şebekeye bağlı olduğu zaman devre üzerindeki herhangi bir malzemeye el ile dokunmayın. Triac’ın metal plakası Terminal 2’ye ve dolayısıyla şebeke gerilimine bağlı olcaktır, ne kadar sıcak olduğunu anlamak veya hissetmek için bu plakaya dokunmayın, DOKUNURSANIZ ÇARPILACAKSINIZ.

Kullanırken, bu devreyi uygun bir kaba koyun. Ne yaptığından emin olmayan kişiler lütfen bu devreyi kurmasınlar.

 

Herhangi bir dc kumanda devresinden gelen kontrol voltajı (arduino çıkış pini olabilir), uygun bir akım sınırlayıcı direnç (R3) aracılığıyla opto izolatörün (U1) 1 numaralı pinine bağlanır ve röle çıkışının ne zaman aktif edileceği bu şekilde kontrol edilebilir. U1’in 2. pini topraklanmıştır.
U1’in 6 no’lu ucu, R1 direnci vasıtasıyla Triac’ın ana çıkış terminaline (T1) bağlanır ve U1’in 4 no’lu pini, Triac’ın gate terminalini yönlendirir.

Voltaj değişim oranını sınırlandırmak için T1 boyunca bir snubber devresi (R2-C1) eklenir.
Akım U1’in iç LED’inden geçtiğinde dahili diyak tetiklenir ve diyot, Triac’ın gate girişine tetikleme darbesi sağlar. Böylece Triac, ana girişteki elektrik yükünü çıkışına iletmek için ateşlenir.

Anahtarlama triak ile sağlandığından, AC beslemesi takılı iken dahili parçalara dokunmayın.

 

ssr (4)

 

Unutulmaması gereken bir kural olarak, endüktif yüklerin kontrol edildiği devrelerde  yükün doğasına bağlı olarak, bir snubber devresine ihtiyaç olabilir. Snubber devresi temel olarak dv / dt ve di / dt yan etkilerini karşılamak için kullanılır. RC snubberlar  genellikle Tristörlerle birlikte  kullanılır, böylece yüksek dv / dt nedeniyle tristörün yanlış açılması önlenebilir. Biz burada bir Triac için de aynı devreyi kullandık. Bu pasif bileşenlerin değerleri, yüke ve bileşen seçimine bağlı olarak hesaplanır. AC yüklerinin çoğu doğada endüktif olduğundan, çoğunlukla MOC3021 ve BT136 ile birlikte snubber devresine ihtiyaç duyulmaktadır. İşte yukarıdaki bu devre endüktif yük için MOC3021 ve BT136 devresinin modifiye edilmiş versiyonudur.

Kullanırken çok dikkatli olmanız dileği ile. Umarım faydalı olur..

DC kontrol girişli Yarı İletken Röle(Solid State Röle – SSR) Yapımı” için 6 yorum

  1. Merhabalar, bilgileriniz için teşekkür ederim. Benim sorum eğer arduino ile ben bunu süreceksem +5v gnd ve arduino çıkış pini nereye bağlanmalı. teşekkür ederim.

    Beğen

    1. +5v bağlamayacaksınız. Onun yerine çıkış pininizi bağlayacaksınız. Yani bağlantınız şu şekilde olacak: arduino çıkış pininizi devrede 1 nolu girişe, arduino gnd pinini devrede 2 nolu pine bağlayacaksınız. Ancak, soruyu soruş biçiminden anladığım kadarıyla böyle bir devre daha önce yapmamışsınız. Eğer tahminim doğruysa, bu devreyi tek başınıza yapmayın. Tecrübesi olan bi kişi yanınızda olsun. Acemiler için, bu devre ölümcül sonuçlara yol açabilir. Lütfen, profesyonel birinden destek alın.

      Beğen

  2. Hocam merhabalar verdiğiniz bilgiler için çok teşekkür ederim. İzninizle size bir soru sormak istiyorum. DC tetikleme ile kontrol ettiğimiz kısmın AC tarafındaki devreden en az etkileneceği şekilde snubber devresi kurmak istesek sizin devrenizdeki değerler ideal midir ? Bu arada yük kısmında 5-6 Amperlik bir akım akışı olacak. Cevabınız için şimdiden teşekkür ederim

    Beğen

    1. Hocam snubber devresini nereye ilave edeceksin bilemedim ancak devre zaten izoledir. 5V tetiklemede kullabilan optocoupler zaten ywterli izolasyonu sağlıyor. İlave bir koruma koymak istiyorsaniz, arduuno cikisina bir role koyup tetikleme voltajini da rile kontağindan geçirebilirsin. 470 ohm direnc, 5V degeri icin uygundur. Farkli seviyedeki tetikleme voltajlari icin direnc degerini degistirmwk gerekebilir. Bunun icin Optocouplerin datasheetine bakmak gerekli. Optocupler çıkışındaki triyak için konuşacak olrsak, malzeme degerleri 220V için uygundur. Ancak 5-6 amperlik triyak için bu değerlerde değişiklikler yapmak gerekir. Bunun için de triyak a ait datasheet incelenmelidir.

      Beğen

  3. Hocam merhabalar emeğinize sağlık,ben bu devreyi birebir yaptım, Telefon şarj etmek için bir projede kullanmak istedim ama bazen dediğiniz gibi triyak daha tetikleme almadan di/dt den dolayı milisaniye bir elektrik geçişi oluyor.tabi arada oluyor bu.Şarj aleti 2,5 A SIRADAN SAMSUNG hızlı şarj aleti.endüktif yük yani.Sunubber devresi için siizn değerler uygun mudur.39R & 10nF 400 V

    Beğen

  4. #define LM35 A0 // LM35 sensörünün bağlı olduğu analog pin
    #define LED_PIN 13 // LED’in bağlı olduğu pin
    void setup() {
      Serial.begin(9600); // Seri iletişimi başlat
      pinMode(LM35, INPUT); // LM35 pinini giriş olarak ayarla
      pinMode(LED_PIN, OUTPUT); // LED pinini çıkış olarak ayarla
    }
    void loop() {
      // Sensörden sıcaklık değerini oku
      int sensorValue = analogRead(LM35);
      // Sensör değerini voltaj değerine dönüştür
      float voltage = sensorValue * (5.0 / 1023.0);
      // Voltajı sıcaklık değerine dönüştür
      float temperatureC = (voltage – 0.5) * 100;
      // Sıcaklık değerini seri monitöre yazdır
      Serial.print(“Sicaklik: “);
      Serial.print(temperatureC);
      Serial.println(” C”);
      // Eğer sıcaklık 25 dereceye eşit veya büyükse LED’i yak
      if (temperatureC >= 25) {
        digitalWrite(LED_PIN, HIGH); // LED’i yak
      } else {
        digitalWrite(LED_PIN, LOW); // LED’i söndür
      }
      delay(1000); // 1 saniye bekle
    }

    Beğen

Yorum bırakın