BLUETOOTH ÜZERİNDEN ARDUİNO’YA PROGRAM YÜKLEME

Bu yazıda; Arduino’yu bilgisayarımıza bağlamadan HC-05 modül üzerinden arduino’ya program yükleme konusundan bahsedeceğim. Gerekli mlazemeler;

  • Arudino Uno
  • HC05 Blueooth Modül
  • PCB
  • Breadboard
  • 2.2K direnç
  • 1K direnç
  • 0.1uF kondansatör (üzerinde 104 yazan) – 100nF olarak da isimlendirilir.
  • Bluetooth bağlatısına sahip bir bilgisayar veya bilgisayarımızda kullanabileceğimiz USB bluettoth dongle lardan bir tanesi. Ben aşağıdaki adaptörü kullanıyorum
  •  BT-DG06 bluetooth dongle

 

Öncelikle HC-05 modülümüzü AT modunda çalıştırıp aşağıdaki ayarları yapıyoruz.

AT+ORGL

AT+ROLE=0

AT+POLAR=1,0

AT+UART=115200,0,0

AT+INIT

AT moduna nasıl geçileceği blogda bulunan buradaki yazıdan öğrenilebilir.

115200 baud rate, kod yükleme yapılabilmesi için arduino bootlader kodunda belirtilmiş olan baud rate ayarıdır. Board seçiminde UNO seçtiğimiz anda bu baud rate üzerinden haberleşeceğimiz anlamına da gelir. Kısacası 115200 seçmezsek yükleme yapamayız.

Yukarıdaki ayarları yaptıktan sonra, aşağıdaki devreyi kurarak belirtilen RX-TX-RESET uçlarını da arduinoda ilgili yerlere bağlıyoruz. Bu devre Program yüklemesi yapıldıktan sonra Arduinomuzun otomatik resetlenmesi için gerekli, HC-05 status pini üzerinden Reset yapmamızı sağlıyor. Burada Arduino D0-D1 pinlerindeki seri haberleşme bağlantıları kullanılacak. Arduinoyu bu devredeki gibi bağladıktan sonra, yalnızca arduino boarda enerji vermek yeterli. Bilgisayarımzın Bluetooth bağlatısını kullanarak program yükleme işlemini yapacağımız için de arduino ile bilgisayar arasında herhangi bir fiziksel bağlantı yapılmasına gerek yok, dikkat edilmesi gereken şey bluetooth kapsama alanı içerisinde olmak.

Şimdi aşağıdaki devreyi kurarak devam edebiliriz, Hc-05 modülün VCC ve GND beslmeleri Arduino üzerindeki terminallere bağlı olacağını düşünerek devreyi hazırladım. Eğer HC-05 modülü ayrı bir kaynaktan enerjilendirecekseniz, GND’sini Arduino GND’ye bağlamayı unutmayın. Bu işleme sıfırlama yapmak deniyor ve bir devredeki birden fazla güç besleme ünitesi için referans ayarlaması yapılması için uygulanıyor. Birden fazla güç kaynağı kullanılan devrelerde yapılması gereken bir uygulama. NOT: Devredeki transistör, herhangi bir NPN tipi küçük sinyal transistörü olabilir. Aynı devreyi BC 337 ile de yapıp çalıştırdım. Transistörün datasheetinden E – B – C (emitter – base – collector), bağlatılarına dikkat ederek başka NPN tipi transistörler de kullanabilirsiniz.

hc-05 bluetooth upload

 

Devreyi kurduktan sonra, devreyi enerjilendirerek, bilgisayarımızın bluetooth’u ile HC-05 bluetooth modülümüzü eşleştireceğiz.

Önce bilgisayarımızdaki Bluetooth bölümünden aaygıtlarımıza bakacağız. Sistem tepsisi üzerindeki Bluetooth simgesine sağ tıklayarak açılan menüden aygıtlar sayfasına gidebiliriz.

BT aygıtlarını göster

Daha sonra aygıtlar sayfasındaki, Aygıt ekle butonuna basarak bluetooth aygıt taraması yapıyoruz.

BT aygıt ekle

gelen sayfada HC-05 modülümüzün ismini bulacağız, Eğer modülümüze başka bir isim verdiysek listede o isim görünecektir.

BT aygıt ekle 2

HC-05 modül ismine çift tıklayıp eşleştirme islemine devam edeceğiz.

BT aygıt ekle 3

bu kısma geldiğimizde, HC-05 modülümüzün eşleştirme kodunu gireceğiz. Eğer password değişikliği yapmamış isek, fabrika ayarı olarak 1234 şifresi geçerli olacak.

BT aygıt ekle 4

şifreyi yazıp ileri butonuna tıklayınca, eşleştirme tamamlanmış oluyor. Bilgisayar birtakım sürücü dosyaları yükleyecek ve ardık modülümüze ait bir port numarası atanmış olacak. Bu port numarasını Arduino IDE de araçlar menüsünden seçerek, program yükleme işini yapabileceğiz.

HC-05 modülün hangi portu kullandığına şöyle bakabiliriz. Artık, modülümüz Bluetooth aygıtları sayfasında görünür olacak. Burada modülümüzün simgesine sağ tıklayıp özellikler diyerek açılan penceredeki Donanım sekmesine tıklayarak Com numarasına bakacağız. Benim kullandığım aygıt Com9’u port numarası olarak almış

 

BT aygıtları

BT aygıtları özellikler        BT aygıtları özellikler com port bak

Bu aşamadan sonra Arduino IDE programımızı açarak, araçlar –> Port: —> COM9 seçerek (siz burada kendi aygıtınızın port numarasını seçeceksiniz), kullandığımız arduino kartımıza istediğimiz programı yükleyebiliriz.

 

BT aygıtları arduino IDE

Bu noktadan sonra, Arduinoya normal program yükleme sırasında yaptığımız işlemleri IDE de yapıyoruz. Programın sorunsuz yüklenmesi gerekiyor. Ben deneme olarak Basic örnekler bölümündeki Blink programını yükledim. İstediğimiz herhangi bir programı yükleyebiliriz. Artık HC-05 bluetooth adaptörümüzün bağlı olduğu port, bizim serial portumuz gibi davranacak.

Bu konu ile ilgili bir örnek daha yapmak isterseniz, aşağıdaki devreyi kurarak yine aşağıda gönderdiğim programı da arduino ya HC-05 aracılığıyla yükleyebilirsiniz. Yükleme tamamlandıktan sonra, isterseniz Arduino IDE’de açacağınız serial monitör ile  isterseniz de akıllı telefonunuza yükleyeceğiniz Bluetooth Terminal isimli programla HC-05 modüle bağlanabilirsiniz. Bu seri terminallerden herhangi birini kullanarak yazdığınız yazılar LCD ekranda görünecektir.

HC-05 Bluetooth yukleme ve IIC LCD Ekran_bb

/**/** * Bluetooth ile program yüklemesi yapılabilir. Herşeyi HC-05 üzerinden yapar,  * serial monitörden yollanan verileri serial rx-tx pinlerinden okur ve * i2c modül ile arduinoya bağlanmış olan LCD de gösterir.  */

#include <Wire.h>

#include <LiquidCrystal_I2C.h>

// I2C modül adresi olarak 0x27 ayarla

LiquidCrystal_I2C lcdEkran(0x27, 16, 2);  //lcdEkran isimli 16,2 satırlı LCD ekran tanımla

void setup(){

lcdEkran.begin(); //lcdEkran’ı başlat

lcdEkran.backlight(); //lcdEkran arka ışığını başlat

Serial.begin(115200); // serial portu 115200 baud hızında başlat, HC-05 bu hızda                                                          //ayarlanmıştı (AT+BAUD=115200) yapılmıştı
}
void loop(){

// Eğer softwareserial portta bluetooth modülden gelen bir mesaj var ise…

if (Serial.available()) {

delay(1000);                          // Gelen mesajın tamamlanması için bir süre bekle

lcdEkran.clear();                  // Ekranı sil

while (Serial.available() > 0) {     // bluetoothModulu bufferındaki mesaj var iken…

lcdEkran.write(Serial.read());    //bluetoothModulunden okuduklarını lcdEkran’a yaz

}

}

}

Umarım faydalı olmuştur…. Kolay gelsin.

Birisi “BLUETOOTH ÜZERİNDEN ARDUİNO’YA PROGRAM YÜKLEME” üzerinde düşündü

Yorum bırakın